Hypotheken

We leven in een economisch bijzondere tijd. Zo stijgt de rente op hypotheken snel. In de eerste drie maanden van 2022 sneller dan in de voorafgaande veertien jaar. Ook de inflatie is hoog. Deskundigen laten steeds vaker het begrip stagflatie vallen, waarbij een economische situatie waar de inflatie hoog is en de economische groei gelijktijdig vertraagt wordt bedoeld. Ook in Nederland zien wij een hoge inflatie en het onder druk staan van de groei. Dit laatste mede door het gebrek aan arbeidskrachten en een tekort aan bepaalde grondstoffen. Maar wat betekent dit alles nu eigenlijk voor je persoonlijke zekerheid?

Waarschijnlijk heb je in het verleden bepaalde keuzes gemaakt rondom je financiële zekerheid. Die keuzes zijn vaak gebaseerd op de ontwikkelingen zoals die in de jaren daarna werden verwacht. Wij moeten nu constateren dat de huidige situatie er fundamenteel anders uitziet dan vrijwel iedereen tot voor kort nog verwachtte dat deze zou zijn. In deze situatie is het nuttig om eens scherp te kijken of bijstellingen in je zekerheidspakket wenselijk zijn. Een aantal aandachtsgebieden:

Hypotheek

Heb je een hypotheek, dan is het zinvol te kijken voor welke periode het rentepercentage dat u over de lening betaalt vaststaat. Heb je nog maar kortgeleden deze rente vastgezet voor een langere periode, dan betaal je waarschijnlijk een (zeer) lage rente en heb je gedurende de door jouw afgesproken periode geen last van de stijgende hypotheekrente in de markt. Loopt je rentevast periode over één of anderhalf jaar af, dan kan de rente op dat moment veel hoger zijn dan nu. Het risico is dat je woonlasten fors stijgen. Het nú openbreken van je huidige hypotheek kan een optie zijn om voor langere tijd de zekerheid van een nog steeds lage hypotheekrente te behouden.

Woon- en inboedelverzekering

Door de gestegen prijzen van arbeid en materialen, zijn de kosten van de bouw van een woning sterk gestegen. Heb je een verzekering met een garantie tegen onderverzekering, dan zal je bij een (gedeeltelijke) schade aan de woning hiervan geen last ondervinden. Is deze garantie er niet, dan kan je bij een beperkte schade al financieel nadeel ondervinden van het feit dat de verzekerde som op dit moment lager is dan de actuele herbouwwaarde van je woning.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering biedt financiële zekerheid aan je nabestaanden wanneer je voortijdig komt te overlijden. Met de uitkering van deze verzekering kunnen nabestaanden als huurder of eigenaar bijvoorbeeld in de huidige woning blijven wonen of de studie van de kinderen blijven bekostigen. Door de hoge inflatie van nu, is de koopkracht van de euro lager. Het verzekerde bedrag van de overlijdensrisicoverzekering die in het verleden voldoende leek om je nabestaanden goed verzorgd achter te laten, kan nu onvoldoende blijken. Er zijn overlijdensrisicoverzekeringen die je het recht geven om jaarlijks het verzekerde bedrag zonder aanvullende gezondheidsvragen met een bepaald percentage te verhogen. Zo’n verhoging leidt vaak tot een minimale verhoging van de premie, terwijl er toch een fors hogere uitkering volgt bij voortijdig overlijden.

Sparen, vermogensopbouw en pensioen

Ook de keuzes die zijn gemaakt rondom sparen, vermogensopbouw en pensioen moeten nu kritisch worden getoetst. De motivatie en aannames die golden bij het afsluiten in het verleden, zijn wellicht niet meer passend bij de dag van morgen.

Wij nemen graag de tijd voor je

Samen met jou nemen wij je financieel zekerheidspakket graag door en bespreken we of er aanleiding is om bepaalde zaken aan te passen. Zo zorg je ervoor dat de zekerheid die je in het verleden beoogde ook morgen nog gewaarborgd zal zijn.