financiële planning

Onzekerheid over toekomstige inkomsten en uitgaven maakt veel mensen onrustig. Kun je jouw woonlasten ook in de toekomt nog betalen? Heb je wel genoeg geld als je met pensioen gaat? Heeft het zin om te sparen of kun je beter beleggen?

Financiële rust krijg je wanneer je een financiële buffer hebt om onverwachte uitgaven op te kunnen opvangen. Je kunt dan de wasmachine betalen wanneer deze kapotgaat. Of een onverwachte reparatie aan je auto. Voor dit soort onverwachte uitgaven kun je een financiële buffer opbouwen en in standhouden door een bedrag op een spaarrekening te zetten. Maar hoe bouw je een buffer op voor doelen op lange termijn en waar moet je voorzichtig mee zijn?

Beleggen is geen spel

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onlangs gewaarschuwd tegen gamification van beleggen. Via leuke sites proberen bedrijven jongeren aan het beleggen te krijgen. Jongeren worden gestimuleerd om in een beperkte tijd zo veel mogelijk transacties van aan- en verkoop van effecten te doen. Daarbij ontstaat bij de deelnemers het gevoel dat ze bezig zijn met een spel, in plaats van dat ze met echt geld bezig zijn. Ook plaatst de AFM duidelijke waarschuwingen bij het beleggen in digitale munten. Los van allerlei andere punten die aandacht verdienen, zijn de koersbewegingen van deze munten extreem. Op het goede moment kopen en verkopen kan hoge rendementen opleveren. Maar niemand weet wanneer het goede moment is. Dat betekent dat een groot deel van de inleg ook ineens verdwenen kan zijn. Beleggen in digitale munten is dan ook geen vorm van vermogensopbouw die zekerheid en rust geeft. Doe dit alleen met geld dat je kunt missen.

Beleggen vraagt om advies

Met de huidige lage -of soms negatieve- rente en de hoge inflatie, leidt normaal sparen bij de bank jaar in jaar uit tot een situatie waarin jouw vermogen in euro’s misschien wel hetzelfde blijft, maar waarvoor je minder kunt kopen. Wil je zekerheid van vermogensopbouw op de lange termijn, dan kom je uit bij beleggen. Bij beleggen heb je een veel grotere kans dat jouw vermogen qua koopkracht op niveau blijft en zelfs groeit. Waar het bij speculeren gaat om snel in en uit een bepaalde fonds te stappen, gaat het bij beleggen om het maken van keuzes voor de lange termijn. Daarover geven wij graag advies. Daarbij letten wij op de aan- en verkoopkosten, op de prestaties van het fonds over een reeks van jaren en of het fonds belegt in aandelen die passen bij jouw normen voor wat betreft klimaat- en mensvriendelijkheid.

Wil je eens verder met ons praten over hoe jij meer rust kunt krijgen door jouw financiën op langere termijn goed te organiseren? Neem gerust contact met ons op.